Skip to main content

Kokatat T3 Meridian drysuit.

 

 

Kokatat T3 Meridian drysuit.

Kokatat GMER Gore-Tex Meridian Dry SuitDet følgende er mere en blanding af overvejelser og erfaringer, end en decideret  test.  For mig har det vigtigste været om jeg har kunne holde ud og ro i min tørdragt, og om den har holdt tør under redningsøvelser, rul, instruktørarbejde osv.

Hvor meget fugt man afgiver ved aktivitet har naturligvis også betydning for hvor tør man er. Jeg har altid en uld undertrøje med i pakposen, som jeg tager på når jeg holder kaffepause og frokost, men det havde jeg nu også da jeg roede i våddragt.

Jeg har gjort mig rigtig mange overvejelser, ikke bare om hvilken type det skulle være, men også om det overhoved skulle være en tørdragt, hvilke fordele, og ikke mindst, hvilke ulemper den måtte have i forhold til min gode gamle våddragt.

Jeg vil her prøve og skrive om mine overvejelser, og håber det kan være med til og hjælpe andre til og træffe den rigtige beslutning.

Goretex eller Tropos ( Tropos er Kokatat´s egen åndbare membran ) , Latex eller Neopren, med eller ude fødder, tunnel til skørt eller ej, hvorfor tørdragt fra en kajakforretning og ikke en sejlerforretning.

Spørgsmålene er rigtig mange, priserne meget forskellige, og holdningerne for nogle, grænsende til det religiøse.

Hvis jeg er på en tur, og jeg af en eller anden grund får et hul på min våddragt, så er den ikke livsfarlig at tage på vandet i, den vil bare ikke beskytte mig mod kulden omkring området med hullet.

Hvis det samme sker med min tørdragt, så er sagen en helt anden. Hvis der kommer vand ind i en tørdragt er den livsfarlig, da vandet der kommer i den ved f. eks. en kæntring, vil virke som om du får sten bundet om fødderne. Jo mere vand i tørdragten jo større sten. Husk for øvrigt, der er overhoved ingen varme i en tørdragt, i modsætning til en våddragt.

Goretex eller hvad ?

Jeg kender goretex og dets egenskaber fra bla. sko og tøj. Det er en anden historie med tropos, men samtidig så er Kokatat, hvis ikke det bedste fabrikat der er på marked, så blandt de absolut bedste, hvorfor jeg ikke tror de sender noget ud i butikkerne, som de ikke kan stå inden for.

Hvor åndbar er goretex i forhold til tropos ?

Jeg vil ikke gøre nærmere teknisk rede for åndbarheden af den ene mod det andet, søg i stedet for de tekniske informationer på producenternes hjemmesider.

Husk dog på når du sider i kajakken, med benene nede i cockpittet, skørtet om livet og vesten på  overkroppen, så er åndbarheden noget reduceret.

Hvorvidt jeg ville have en tørdragt med neopren eller latex var jeg dog ikke i tvivl om.

Uanset hvor stramt jeg har spændt neopren om min hals og mine håndled, har jeg ikke kunne holde vandet helt ude under f.eks. rednings øvelser eller rulletræning.

Latexen holder vandet 100 % ude, den udvider sig lidt,  og kan klippes til, men den skal side stramt / tæt til huden. Det er dog en tilvænningssag.

Føder i latex eller vandtæt stof. Kokatat bruger vandtæt åndbar stof, med tapede syningen, hvor jeg efter en rotur i neoprenstøvler godt kan opleve fugtige strømper. Jeg forestiller mig dette ikke vil være mindre hvis fødderne er lavet i latex, der ikke er åndbart.

Dobbel tunnel til sprayskirtet er med til at holde cockpittet helt tørt, da det giver lag på lag på lag, hvor sprayskrit og tunnel lapper over hinanden. Samtidig er tørdragt til kajakroning lavet på en sådanne måde, at den ikke bliver for ” lille ” på ryggen, i skridtet eller benene  når du sider ”krøllet sammen ” i kajakken.

De detaljer findes ikke på tørdragter fra f. eks . sejlerforretninger.

Hvorfor så Kokatat T3 Meridian drysuit som er blevet, og ikke Kokatat Expedition som bla.bliver, brugt på krævende expeditioner og er topmodellen fra Kokatat.

Hverken Nord- eller Sydpolen, Kap det gode håb, Kap farvel osv., er  på min liste over kommende ro ture, selv om Kokatat Expedition også sagtens kan brugen i dansk farvand.  Hvis prisen ikke havde haft nogen betydning, så havde jeg sikkert haft en Kokatat Expedition.

 

Konklusion.

Kokatat T3 Meridian drysuit lever til fuld op til mine ønsker og krav, både som glad havkajakroer i bølger, laver redningsøverlser, nørder med rul og underviser som havkajakinstruktør.

Skulle jeg købe ny tørdragt ville jeg vudere om de ca. kr. 4000,00 som Kokatat Expedition er dyre, skulle bruges på den ekstra comfort og åndbarhed, eller på uddannelse og kajakrejse. 

Det er for mig vigtigt at det udstyr jeg har, er lavet til det jeg bruger det til, derfor, så søg information i kajakforretninger, der hvor ekspertisen er, og ekspedienten selv har gjort sig erfaringer.

 

Venlig Hilsen

Havkajakoplevelser,  Christian Wiegand

Musvitvej 22

3200 Helsinge

Tlf: 27154506

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

www.havkajakoplevelser.dk

539402 466246486740020 1491097811 n